Matematika :

Jun 1, 2011

PANDUAN MENANAM HALIA

Pengenalan

Halia (Zingiber officinale Rsc.) adalah tanaman yang diusahakan secara kecil-kecilan untuk memenuhi keperluan pasaran tempatan. Rizom halia banyak digunakan sebagai rempah perasa dalam makanan dan ubat.

Halia ditanam samada sebagai tanaman tunggal atau selingan di tanah-tanah mineral dan gambut. Penanaman halia di tanah gambut mempunyai potensi sebagai tanaman kontan dan tanaman selingan. Halia biasanya ditanam di ladang-ladang nenas, kelapa sawit, getah dan buah-buahan.


Jenis-jenis Halia


Jenis-jenis utama yang ditanam di negara ini ialah Halia Bentong, Halia Taiwan dan Halia Indonesia.

Jenis Bentong
Mempunyai rizom yang besar dan berisi bendalir (belendir dan berair). Warna keputih-putihan.


Jenis Taiwan
Mempunyai jari-jari rizom yang besar penuh berisi, berlendir dan sederhana pedas.


Jenis Indonesia
Mempunyai rizom yang panjang dan berwarna kuning muda.


PENANAMAN 

Tanah dan Iklim:
Halia sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah (termasuk tanah gembur) yang mempunyai saliran baik serta gembur dan peroi, dan tidak menyekat tumbesaran rizom. Kajian menunjukkan halia hidup subur pada pH 5.5 hingga 6.5. Walau bagaimanapun ianya boleh juga ditanam di tanah gambut yang pH nya 3.8. Halia memerlukan taburan hujan sebanyak 200 hingga 260 cm setahun dan ia juga perlu sedikit naungan.

PERSEDIAAN BAHAN TANAMAN

Halia ditanam daripada keratan rizom tua yang berumur lebih pada sembilan bulan. Rizom yang berpenyakit eloklah dimusnahkan untuk mengelakkan merebaknya penyakit bakteria dan kulat halia.

Rizom-rizom disimpan di tempat teduh dan berangin selama dua hingga tiga minggu untuk percambahan tunas-tunas. Kemudian rizom dikerat 5 cm panjang dan mempunyai sekurang-kurangnya dua mata tunas.

Anggaran 25-33 keratan boleh didapati daripada 1 kg rizom. Keperluan bahan tanaman dianggarkan 1,500-2,000 kg rizom segar sehektar. Rizom-rizom direndam selama lima minit dalam larutan Bordeaux (4:5:50). Selepas itu keringkan semalaman sebelum menanam. Tujuan merendam dalam larutan tersebut ialah untuk mengurangkan berlakunya penyakit layu.

PENYEDIAAN TANAH
Tenggala dan gembur tanah sebelum menanam. Buatkan batas 30 cm tinggi 61 cm antara batas.


MENANAM DI LADANG

Sebaik-baiknya halia ditanam dalam bulan Februari dan Mac iaitu musim permulaan hujan. Ini membantu percambahan rizom-rozom. Musim kemarau berikutnya pula mengurangkan berlakunya penyakit layu.

Petani-petani biasanya mengamalkan jarak tanaman 25-30 cm empat persegi di Bukit Tinggi; dan 20 cm x 30 cm dua baris di Tanjung Sepat. Walau bagaimanapun jarak tanaman yang disyorkan ialah 60 cm dalam barisan. Jarak sebegini menggalakkan pembesaran rizom yang lebih subur dan memberi sejumlah 53,796 pokok sehektar.

Atur keratan-keratan rizom di atas batas. Gali lubang sedalam 15 cm dan letakkan rizom dengan 'mata' menghala ke atas. Kambus dan kejapkan tanah. Beri naungan kepada pucuk-pucuk baru yang muncul dalam masa 2-4 minggu selepas menanam.

Pembajaan bagi jarak tanaman halia 0.25 m x 0.5 m

Kepadatan tanaman sehektar (pokok) Keperluan benih sehektar Masa membaja Jenis baja Kadar baja sehektar Umur mula berhasil (bulan) Tempoh pengeluaran hasil Anggaran hasil sehektar 

51,200
1,500 kg umbisi 1 MST 
24 HLT
56 HLT
84 HLT
112 HLT
140 HLT Tahi ayam
12:12:17:2
12:12:17:2
12:12:17:2
12:12:17:2
12:12:17:2 3-5 mt
300 kg
300 kg
300 kg
300 kg
300 kg 8-9
Halia tua


4.5-5
Halia muda -
15-22 mt9.0 mt


Nota: MST - Minggu sebelum tanam HLT -Hari lepas tuai

PENJAGAAN

Pembajaan 
Disyorkan mengikut keadaan tanah.

Tanah gambut - gunakan baja campuran yang mengandungi 73 kg N, 44 kg P2Os dan 236 kg K20 sehektar. Tanah bukan organan disyor menggunakan baja campuran yang mengandungi 56 kg N, 67 kg P2Os dan 112 kg K20 sehektar.


Merumput 
Sekurang-kurangnya 1-3 pusingan merumput dibuat semasa membaiki batas-batas.MEMUNGUT HASIL
Halia dituai sebagai halia muda yang berumur 41/2 - 5 bulan dan halia tua berumur 9 bulan selepas menanam. Kelewatan memungut hasilnya akan meninggikan kandungan sabut.


PENYAKIT, PENYEBAB SERTA KAWALANNYA

Layu baketeria (Ralstonia soslanacearum)
Daun kering perang keemasan, layu dan kering. Batang dan rhizom menjadi lembik dan busuk. Guna benih dari pokok yang bebas penyakit. Musnah pokok yang berpenyakit dan elak menanam halia di kawasan yang sama. Dapatkan saliran ladang yang baik.


Reput akar (Phytophthora spp.)
Bahagian yang diserang berair dengan cepat dan reput. Gilirkan tanaman


Ulat pengorek (Udasspes folus)
Sembur racun Pemethrin atau Methamidophos.


Bintik Daun (Phyllosticta zaingibera)
Sembur racun kulat Benomyl.


PENGUTIPAN HASIL

Hasil boleh dipungut sebagai halia muda semasa berumur 4-5 bulan dan halia tua semasa berumur 8-9 bulan (batang daun mula menjadi kuning). Halia yang dipungut sekiranya terdedah lama kepada cahaya matahari, akan kehilangan air dan mutunya merosot. Hasil tua adalah diantara 12-18 tan/hektar dan halia muda ialah 9 tan/hektar. Hasil purata halia tua ialah 15 tan/hektar.Maklumat Pertanian - Ternakan, Tanaman, Perikanan & Agrotourism
Sekadar Info,Rujukan dan Ilmu.
Sumber/Dipetik:http://pertanianmjg.perak.gov.my

MENANAM CENGKEH

MENANAM CENGKEH


JENIS

Di Malaysia Barat jenis yang ditanam ialah berasal dari Moluccas.

KEADAAN TANAH DAN IKLIM

Tanah gembur, tanah liat gembur dan tanah dataran atau berbukit 61 meter hingga 610 meteri dari paras laut adalah didapati sangat sesuai. Memerlukan hujan tahunan lebih kurang 254 cm dan terdapat hujan yang sama rata pada tiap-tiap bulan tanpa musim kemarau atau hujan lebat yang berpanjangan. Mempunyai aras matair (water table) lebih dari 3 cm serta sistem saliran yang sempurna. pH tanah yang sesuasi bagi tanaman ini ialah diantara 5.0 - 6.5.

PENANAMAN

Menyedia benih

Tanaman cengkeh biasanya dibiak melalui biji. Biji-biji dipilih dari pohon-pohon yang subur, cukup matang dan banyak buah dan ditabur dengan secepat mungkin. Kulit buah cengkeh dibuangkan dan biji-biji ini diletakkan melintang di atas tanah gembur berpasir dalam kotak-kotak atau batas-batas semaian. Kotak-kotak semaian disiramkan dengan secukupnya dan diberi perlindungan. Dalam masa 3-4 minggu, biji-biji akan cambah dan anak-anak semaian ini diubahkan ke dalam beg-beg plastik apabila telah mempunyai 4 helai daun. Anak-anak semaian sedia ditanam di ladang apabila berumur lebih dari satu tahun.


Lubang tanaman

Saiz lubang tanaman ialah 0.8 x 0.8 x 0.8 meter (2 1/2 x 2 1/2 x 2 1/2 kaki).


Menanam

Anak-anak semaian yang subur dan sihat sahaja dipilih untuk ditanam di ladang. Jarak menanam ialah 7.6 x 7.6 meter (25 x 25 kaki) hingga 9.2 x 9.2 meter (30 x 30 kaki). Seminggu sebelum menanam, lubang tanaman dipenuhkan dengan tahi lembu yang reput, atau lain-lain bahan organan bersama dengan tanah lapisan atas (top soil). Anak-anak semaian ditanam di ladang pada awal musim hujan dan disediakan lindungan dengan menggunakan daun-daun kelapa atau daun-daun hutan. Pokok-pokok pisang boleh ditanam sebagai pokok perlindungan dan sebagai sumber pendapatan sementara menunggu pokok-pokok pala mengeluarkan hasilnya.

PENJAGAAN

Mencantas
Cantasan dilakukan untuk mengawal supaya pokok tumbuh sehingga 4.6 m - 6.1 m tinggi. Ini akan menyenangkan pungutan hasil. (Sila lihat panduan mencantas pokok di sini) !


Mengawal rumpai
Merumput di sekeliling pokok-pokok dilakukan 2-3 kali setahun.


Membaja
Baja organan dari serbuk udang disyorkan seperti berikut:-

Di lubang tanaman
Tahun pertama
Tahun kedua
Tahun ketiga
Tahun keempat
Tahun kelima
Tahun keenam
Tahun kesepuluh
Tahun kedua puluh
Tahun ketiga puluh
Tahun keempat puluh -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
0.2 kg
0.5 kg
0.9 kg
1.8 kg
2.5 kg
3.2 kg
4.1 kg
6.8 kg
9.1 kg
11.4 kg
13.6 kg sepokok setahun
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"


Serbuk udang selalunya dibahagikan kepada 2-3 kali taburan setahun. Selain daripada serbuk udang, baja organan malameal pun boleh digunakan juga.

Tahun pertama - 0.5 kg (1 lb) pokok setahun
Tahun kedua - 0.9 kg (2 lb) "
Tahun ketiga - 1.4 kg (3 lb) "
Tahun keempat - 1.8 kg (4 lb) "
Tahun kelima - 2.3 kg (5 lb) "
Tahun kesepuluh - 3.6 kg (8 lb) " 

MENGAWAL MUSUH DAN PENYAKIT

Ulat Pengorek Batang dan Ranting
Pancutkan dengan Dieldrin atau BHC ke dalam lubang.


Kutu Daun (Mealy bugs)
Serang anak semaian. Sembur dengan Malathion pada kadar 0.1% bahan aktif.


Penyakit Bintik Daun 
Disebabkan oleh Phyllosticta sp. di tapak semaian. Sembur tiap-tiap minggu dengan racun kulat Maneb dengan kadar 0.1% bahan aktif.


Mati Pucuk
Tiada kawalan yang berkesan. Cuba cara di atas.


MEMUNGUT HASIL

Pokok-pokok cengkeh mulai berbunga apabila berumur 5-6 tahun selepas ditanam. Petik kuntum bunga cengkeh apabila telah cukup besar tetapi belum kembang dan asingkan bunga cengkeh dari tangkainya. Maklumat Pertanian - Ternakan, Tanaman, Perikanan & Agrotourism
Sekadar Info,Rujukan dan Ilmu.
Sumber/Dipetik:http://pertanianmjg.perak.gov.my

No comments:

Post a Comment

Jika ada yang ingin disampaikan tentang isi blog ini, mohon kiranya berkenan untuk memberikan komentar di sini

 

© Copyright yusuf blog 2010 -2011 | Design by Yusuf Blog | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...